Geplaatst op

Live by passion – Tim

Live by passion - Bierbrouwer Tim

Van wiskunde docent naar bierbrouwer.

Tim Cuperus was jaren wiskunde docent totdat zijn leven veranderde. Bekijk hoe hij brouwer is geworden van Kâld Kletske en Dutch IPA.

Niet zomaar even.

In Dokkum werd ons duidelijk dat bierbrouwen vakmanschap is. Het gaat om maatwerk, nauwkeurigheid, oog voor detail en vooral een enorm goede smaak. Hoe krijg ik een biertje iets meer bitter? Of juist frisser, milder of sterker. Wat vind jij zelf lekker? Waar vraagt de markt naar? Hoe red je het financieel en logistiek? Welke werkkleding moet ik dragen? Zomaar even wat vragen waar een bierbrouwer mee te maken heeft. 

druut bierbrouwerij zakken

Passie.

Tim Coperus, midtwintiger, neem het hele bierbrouwproces van Bierbrouwerij Dokkum op zich, omdat het zijn passie is. Een passie die bij toeval op zijn pad kwam. De buurman van Tim, Sietse, was een gepassioneerd hobby-brouwer en leerde Tim het vak van bierbrouwen in de garage. Sietse zijn droom? Van zijn hobby zijn werk maken. Helaas mocht deze droom nooit werkelijkheid worden, want Sietse werd ziek en overleed.

Tim had de passie van Sietse overgenomen en kreeg de kans om bierbrouwer te worden bij Brouwerij Dokkum. Elke dag keihard werken om te zorgen dat alles goed verloopt. Het hele proces moet kloppen.

Het brouwproces.

  1. Mouten. Het graan wordt omgezet tot gedroogde, gekiemde korrels.
  2. Schroten. Het gedroogde mout wordt vermalen, zodat het zetmeel los komt. Dit moet enorm voorzichtig, want het kaf mag niet beschadigen, want anders wordt het bier zuur.
  3. Maischen. Het mout wordt in water opgelost. Langzaam verwarmt het water van 50 °C tot meer dan 75°C. Het is belangrijk hoe snel Tim dit doet, want de lengte hiervan heeft invloed op de kwaliteit van het bier.
  4. Filteren. Ook wel ‘’Klaren’’ genoemd. De suikerrijke vloeistof die na het maischen is overgebleven moeten zuiver gemaakt worden.
  5. Koken. De gezuiverde vloeistof, ‘’Wort’’, kan worden gekookt. Tim voegt hop toe aan de wort, dat zorgt voor een bittere smaak en de heerlijke schuimlaag op het bier.
  6. Koelen. De wort wordt koel gemaakt en er wordt gist toegevoegd.
  7. Gisten. Met het gist wordt de suiker omgezet in alcohol en koolzuurgas.
  8. Afkoelen. Tijd voor het bier om af te koelen.
  9. Bottelen. Het gist wordt verwijderd en het resultaat is fantastisch: Helder bier!
  10. Inpakken. Het bier wordt ingepakt en dan kan het naar de klant vervoerd worden!

Live by passion.

Het heeft wat ons betreft iets magisch. De hele scheikunde achter een biertje. Je moet er echt van houden om zo met elk biertje bezig te zijn. Hoe kan het beter? Hoe wordt het biertje bitter, frisser, zoeter, bruizender?

Wij vinden het fantastisch om te zien dat Tim elke dag zijn passie uitvoert. Wij willen Tim en Brouwerij Dockum bedanken dat we een dagje mee konden lopen en wensen Tim en alle bierbrouwers veel succes. Proost!

Dorst gekregen?

Momenteel krijg je 20% korting op al het bier van Brouwerij Dockum! Ga naar Kâld Kletske of Dutch IPA en gebruik de volgende code tijdens het afrekenen: druut20